Dag van de vluchteling

Op 20 juni is het Wereld Vluchtelingendag! Een belangrijke dag om stil te staan bij de verhalen van mensen die op de vlucht zijn geslagen voor oorlog, honger en geweld. Speel de serious game van Verhaal van een vluchteling en verplaats je in verschillende dilemma’s.

Wereld Vluchtelingendag

Voor het zesde jaar op rij is een triest recordaantal bereikt: ruim 70 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Meer dan 50% is kind. De vluchtelingenpopulatie van Syrië blijft met 6,5 miljoen de grootste.

Vandaag staan we stil bij al deze mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, conflict, onderdrukking en schending van mensenrechten. Maar wat betekent het om te moeten vluchten? Speel de serious game van Verhaal van een vluchteling en stap in de levens van 30 Syrische personages: leer over hun land en hun levens. Zou jij demonstreren tegen een dictatuur met het risico gemarteld te worden? Wat doe je als het thuis opeens niet meer veilig is? Kun je je levenswerk achterlaten, als je daar tientallen jaren aan hebt gebouwd? Speel hier de game.

Wie zijn wij?

Verhaal van een vluchteling is een vakoverstijgend project voor het VO en mbo dat bijdraagt aan wederzijds begrip, bewustwording en empathie. Wij vinden het belangrijk dat gevoelige, maatschappelijke onderwerpen structureel bespreekbaar zijn in de klas en dat alle leerlingen zichzelf durven zijn. Daarom combineren we het leerlingentraject met een docententraining ‘Omgaan met polarisatie en wij-zij-denken in de klas’.

Laat ons weten wat je van de serious game vindt en waarom jij het belangrijk vindt dat het onderwerp vluchten op school wordt besproken. Hiermee maak je kans op deze docententraining voor jouw school, de school van je kinderen, een school in de buurt of de school waar je vriend(in) les geeft. We verloten 3 trainingen. Stuur je reactie vóór 2 juli in via deze link.

Lees hier meer over het project Verhaal van een vluchteling.