Week tegen pesten 2020

Van 21 t/m 25 september vindt de jaarlijkse Week tegen pesten plaats, met dit jaar het thema ‘Samen aan zet’. In de klas ben je samen verantwoordelijk voor het vaststellen en het bewaken van sociale normen. Maar hoe doe je dat? Critical Mass helpt scholen en docenten door ons online balspel ‘Catch!’ gratis aan te bieden.

Zichtbaarheid, bespreekbaarheid en consequent ingrijpen bij voorvallen spelen een belangrijke rol wanneer het gaat om buitensluiting en pesten. Ons interactieve balspel ‘Catch!’ start dit gesprek en biedt handvatten om samen met jouw klas de norm te stellen en deze te bewaken.

Over Catch!

In ‘Catch!’ ervaren jongeren hoe het voelt om buitengesloten te worden en leren zij situaties van buitensluiting te herkennen en te bespreken hoe zij hier zelf mee omgaan. De werkvorm richt zich specifiek op handelingsstrategieën: wat heb jij nodig om in te grijpen? De interactieve game kan zowel in de klas als op afstand worden gespeeld en is geschikt voor het gehele VO en niveau 1 en 2 van het mbo.

Meld je vóór 16 september hier aan en ontvang het werkblad, de docentenhandleiding en jouw persoonlijke inloggegevens!

Op de website van de Week tegen pesten staat vanaf 31 augustus nog meer gratis (les)materiaal om direct mee aan de slag te kunnen in de klas. 

VRIEND&VIJAND spelen vanuit huis? Dat kan!

De interactieve game ‘Catch!’ is onderdeel van VRIEND&VIJAND, ons onderwijsproject voor middelbare scholen en mbo’s. VRIEND&VIJAND bestaat uit zes interactieve games over thema’s als discriminatie, (cyber)pesten en escalatie. Twee van de zes games zijn inmiddels ook op afstand te spelen. Zo kun je ook vanuit huis blijven werken aan sociale veiligheid in de klas en op school! Nieuwsgierig? Meld je hier aan en ontvang  meer informatie.

web campagne1

onderwijs jezelf

De afgelopen periode protesteren mensen over de hele wereld tegen institutioneel racisme. Dit speelt niet alleen op straat en in de media, maar ook op school en in de klas. Als Critical Mass willen we docenten, schoolleiding en iedereen die werkzaam is binnen het onderwijs wijzen op institutioneel racisme en blinde vlekken die wij allemaal hebben, en die niet op de laatste plaats ook binnen het onderwijs spelen.

Een eerste stap in het bespreekbaar maken en tegengaan van racisme en sociale ongelijkheid, is weten wat er speelt, onderzoeken wie je bent en je eigen positie binnen deze systemen en debatten kritisch te bevragen.

Op onder andere de website Wit Huiswerk vind je handige tips voor witte mensen die zich in de strijd tegen racisme willen verdiepen. Met boeken, documentaires, podcasts en korte video’s. Wij raden iedereen aan om zich hierin te verdiepen en in actie te komen op een manier die bij jou past.