Week tegen pesten

VRIEND&VIJAND doet mee met de Week Tegen Pesten, welke plaatsvindt van 23 t/m 27 september. Een week om stil te staan bij de sociale veiligheid op scholen. Wij dragen bij door de dilemma-game Mikpunt gratis beschikbaar te stellen voor docenten uit het vo en mbo.

Week tegen pesten, doe mee!

Tijdens de Week Tegen Pesten besteden heel veel scholen in Nederland aandacht aan het onderwerp ‘sociale veiligheid’, met dit jaar als thema ‘Wees een held, met elkaar’.

Jongeren schamen zich vaak als ze gepest worden. Er rust een stigma op: alsof het iets over hén zegt dat ze steeds het doelwit zijn. Daarom houden veel jongeren het pesten voor zich. Door pesten aan te vliegen als een groepsprobleem, iets waar een ieder verantwoordelijk voor is, kun je het taboe rondom pesten verbreken en jongeren aansporen om erover te praten. Wat niet altijd gerealiseerd wordt, is dat de mensen die niet meedoen maar óók niet ingrijpen vaak de belangrijkste rol spelen. Zonder hen heeft de pester geen publiek, en niet ingrijpen maakt dat het slachtoffer zich nog eenzamer voelt.

Speel de game ‘mikpunt’ gratis

We zijn blij om te zien dat zich inmiddels honderden docenten hebben aangemeld met hun klas om de game Mikpunt te spelen. Samen maken we pesten bespreekbaar en vergoten we de sociale veiligheid op scholen. Ben jij docent? Meld je dan gratis aan om de game Mikpunt te spelen. Aanmelden kan hier tot uiterlijk 17 september.

Benieuwd hoe we ook onderwerpen als buitensluiten, discriminatie en kansenongelijkheid bespreekbaar maken? Je lees meer via de projectwebsite www.vriendenvijandindeklas.nl.