Virtual Reality als oogopener

Drie maanden reist de Virtual Reality-installatie Met andere ogen door Amsterdam, waar hij in elk stadsdeel een andere OBA-vestiging aandoet en buurtbewoners met elkaar in gesprek brengt. Hierbij wat eerste reacties van enthousiaste bezoekers.

Herkenbaarheid

Op 7 november 2018 zijn we van start gegaan met het project Met andere ogen. In de afgelopen drie maanden zijn we met onze Virtual Reality-installatie langs Amsterdamse stadsdelen Staatsliedenbuurt, Oud-West, Slotermeer, Zuid Oost en Zuid gereisd. Met onze VR-brillen stap je eventjes in de wereld van een andere Amsterdammer en ervaar je van dichtbij hoe zij geconfronteerd worden met alledaagse situaties van uitsluiting, vooroordelen en discriminatie.

Veel deelnemers geven aan zich te herkennen in de persoonlijke verhalen. Een deelnemer uit de Staatsliedenbuurt: “Dit komt heel vaak voor bij mij. Ik ben laatst aangezien als schoonmaakster in plaats van als lerares op de school waar ik werk. Daarom doe ik altijd extra mijn best om over te komen als lerares.“ Een andere deelnemer uit Zuid Oost vult aan: “Ik heb dit ook een keer meegemaakt. Ik werk op een school en toen ik aan ouders duidelijk wilde maken dat de school dicht was, zeiden zij: je moet eerst maar eens de taal leren.”

Verschillende buurtbewoners geven aan te worden geraakt door de persoonlijke verhalen en zijn eventjes verdrietig of zelfs boos. Toch zijn veel anderen ook hoopvol, omdat ze na afloop met elkaar in gesprek gaan over hoe het anders kan, en moet. Iedereen loopt weg met concrete verbeter- of actiepunten die zij zelf, mensen in hun omgeving, de politiek of de stad in het dagelijks leven kunnen toepassen.

Daarnaast delen de deelnemers veel mooie, nieuwe inzichten en conclusies. Een deelnemer uit de Staatsliedenbuurt: “Het is goed om verhalen zoals vanavond met elkaar te delen.” Uit Zuid Oost concludeert een deelnemer: “Ik moet eerst nadenken over wat de ander zou denken, voordat ik uit een impuls reageer.” Een andere deelnemer uit Slotermeer deelt: “Mensen trekken zich altijd terug in hun eigen wereld of bubbel. Problematisch, maar ook heel gebruikelijk.”

Concrete plannen

Sommige deelnemers maken meteen concrete plannen om de verbinding tussen mensen te vergroten in Amsterdam. In Oud-West namen twee buurtbewoners zich voor om actie te ondernemen: “Ik moet Karima eens uitnodigen voor een kopje koffie na mijn schrijfgroep” en: “Ik ga mijn witte, Amsterdamse buurman eens meenemen naar de ‘Marokkaanse’ buurvrouw.” Andere deelnemers waren gemotiveerd om eens “naar andere wijken en plekken te gaan in Amsterdam in plaats van waar ik normaal altijd heen ga” en om “meer met andere leeftijdsgroepen en culturen in gesprek te gaan.”

Wil jij ook deelnemen aan onze Virtual Reality-project Met andere ogen? Wij staan op dit moment in OBA CC Amstel in Zuid en reizen in de komende twee maanden nog af naar OBA Javaplein in Oost en OBA De Banne in Noord. Deelname is geheel kosteloos! Meld je aan via de website of stuur een mailtje naar Michael.

20 maart: afsluitend event

Wij eindigen onze tour door Amsterdam met een groot, openbaar evenement in OBA Oosterdok (centrale), samen met Comité 21 maart en Gideon Everduim (Gikkels) van 19:00 tot 22:00 uur. Wees van harte welkom!