Studiedag polarisatie

Woensdag 26 september 2018 organiseert Critical Mass een inspirerende studiedag. Samen met docenten en onderwijsprofessionals uit het VO en mbo oefenen we met het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen, om zo polarisatie en wij-zij-denken op scholen tegen te gaan.

We gaan aan de slag met de volgende vragen:

  1. Hoe ga ik op een goede manier om met diversiteit?
  2. Hoe kan ik wij-zij-denken en polarisatie bij mij op school tegengaan?
  3. Hoe maak ik (structureel) gevoelige onderwerpen en/of belangrijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar?
  4. Hoe creëer ik een veilig klimaat, waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn?

 

Inspirerend minicollege

De bijeenkomst wordt afgetrapt door dr. Jaron Harambam. Hij bespreekt o.a. de uitkomsten van zijn proefschrift De waarheid op losse schroeven: complotdenken in een tijd van epistemische instabiliteit. Jaron gaat in op de sociale wereld van de complottheorieën: wie zijn hun aanhangers, wat denken ze en hoe zijn ze in die wereld terechtgekomen? Maar ook op de vraag: hoe kun je daar binnen het onderwijs het beste mee omgaan?

Educatieve game

Hierna ga je zélf actief aan de slag. Je begint met een herkenbare maar confronterende game, met voorbeelden uit de praktijk. Door het spelen van de game en het uitwisselen met collega’s ontdek je waar jouw grens ligt en sta je stil bij hoe jij ingrijpt. Deze gespreksstarter vormt het opstapje voor de training: “Omgaan met polarisatie en wij-zij-denken in de klas.” Deze training is onderdeel van het project Verhaal van een vluchteling. Verhaal van een vluchteling is een samenwerking met Vredesorganisatie PAX en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

Interactieve training

Aan de hand van concrete casussen en eigen voorbeelden oefen je – samen met een trainingsacteur, onder begeleiding van ervaren trainers – met verschillende manieren om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Variërend van vluchtelingen en islamofobie tot homoseksualiteit, Israël/Palestina en complotdenken. Je ontdekt welke rollen je kunt aannemen, welke gesprekstechnieken er zijn, hoe je ervoor zorgt dat iedereen aan het woord komt en iedereen zich gehoord voelt, zonder dat de boel explodeert.

“Actueel, heel interessant en waardevol.”
– Docent uit het VO

“Bemoedigend dat we dit nu kunnen. Slim, heel relevant, heel belangrijk.”
– Docent uit het mbo

Aanmelden

We organiseren één sessie in de middag (14.00 – 17.00 uur) en één sessie in de avond (18.00 – 21.00 uur). Geef je HIER op!

Heb je meer interesse in een studiedag op maat, bij jou in de buurt? Geef dat dan HIER aan.

Praktisch

  • Datum: woensdag 26 september 2018
  • Tijd: 14.00 – 17.00 uur en 18.00 – 21.00 uur
  • Adres: Vredesorganisatie PAX, Sint Jacobsstraat 12, 3511 BS te Utrecht

Vragen?

Neem contact op met Oulfa Rouached, projectleider Verhaal van een vluchteling.