Samen zijn we iedereen

Van 15 t/m 19 maart vindt de campagneweek ‘Samen zijn wie iedereen’ plaats om aandacht te vragen voor inclusie in het mbo. Omdat hier geen one time fix voor bestaat, gaat Critical Mass met scholen aan de slag en bieden we gratis sessies van onze VR-beleving Met andere en onze online gespreksstarter Catch!

Catch!

De gespreksstarter Catch! begint het gesprek over buitensluiting. Tijdens dit online balspel ervaren jongeren hoe het voelt om buitengesloten te worden en leren zij situaties van buitensluiting te herkennen en te bespreken hoe zij hier zelf mee omgaan. De werkvorm richt zich op handelingsstrategieën en persoonlijke stijlen van het bewaken van grenzen: wat heb jij nodig om in te grijpen? De interactieve game kan zowel in de klas als op afstand worden gespeeld.

Inschrijven kan hier. De inschrijving voor Catch! sluit op 10 maart om 16:00 uur.

MEt andere ogen

In de online sessies Met andere ogen kruipen de docenten even in de huid van een ander en ervaren ze sociale uitsluiting. Dan wordt de ervaring onderbroken en maak je zelf een keuze: wat zou jij in deze situatie doen? Onder begeleiding van onze gespreksleider ga je met elkaar in gesprek: wat heb je gezien? Wat wil je hiermee in je werk? Welke rol heb je als docent en hoe kunnen jullie als docenten het beste samen optrekken? Zo maak je als deelnemer kennis met nieuwe geluiden, inzichten en perspectieven.

Inschrijven (VOL=VOL):

  • 16 maart, 16:00 – 17:15. Schrijf je hier in.
  • 17 maart, 16:00 – 17:15. Schrijf je hier in.
  • 18 maart, 16:00 – 17:15. Schrijf je hier in.

De inschrijving voor Met andere ogen sluit op 1 maart om 20:00 uur.

Campagnebeeld MAO

onderwijs jezelf

Het afgelopen jaar protesteerden mensen over de hele wereld tegen institutioneel racisme. Institutioneel racisme speelt niet alleen op straat en in de media, maar ook op school en in de klas. Als Critical Mass willen we docenten, schoolleiding en iedereen die werkzaam is binnen het onderwijs wijzen op institutioneel racisme en blinde vlekken die wij allemaal hebben, en die niet op de laatste plaats ook binnen het onderwijs spelen.

Een eerste stap in het bespreekbaar maken en tegengaan van racisme en sociale ongelijkheid, is weten wat er speelt, onderzoeken wie je bent en je eigen positie binnen deze systemen en debatten kritisch te bevragen.

Op onder andere de website Wit Huiswerk vind je handige tips voor witte mensen die zich in de strijd tegen racisme willen verdiepen. Met boeken, documentaires, podcasts en korte video’s. Wij raden iedereen aan om zich hierin te verdiepen en in actie te komen op een manier die bij jou past.