schrijf je nu alvast in voor 2022!
Naar overzicht

Advies, Onderwijs

Week Tegen Pesten

Ieder jaar organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten waar wij als Stichting Critical Mass uiteraard ook aan deelnemen. Speciaal voor de Week tegen Pesten bieden we gratis lesmateriaal aan zodat jij met jouw leerlingen en studenten op een interactieve manier het gesprek aan kunt gaan over sociale veiligheid.

Gratis dilemmagame: Machteloos

In de Week Tegen Pesten 2021 bood Stichting Critical Mass scholen de mogelijkheid om met hun leerlingen en studenten gratis onze dilemmagame Machteloos te spelen. Meer dan 3500 klassen deden mee! In de dilemmagame Machteloos staan leerlingen en studenten voor verschillende keuzes nadat een foto van een klasgenoot is rondgestuurd op school. Sturen ze de foto’s door, gaan ze naar een docent, of negeren ze de situatie? Vinden ze het slachtoffer zelf verantwoordelijk, of vinden ze dat ze moeten helpen?

Met deze dilemmagame start je het gesprek over online veiligheid en kijk je samen met je studenten en leerlingen naar hoe je dit met elkaar kunt verbeteren. Op deze manier werk je aan een beter klassenklimaat, waar er bewustzijn is over online omgangsvormen, om buitensluiting uit te sluiten!

Ook in 2022 zullen we weer gratis materiaal beschikbaar stellen. Schrijf je nu alvast vrijblijvend in en ontvang een reminder wanneer het zover is.

1000 scholen doen jaarlijks mee met de week tegen pesten
150.000 leerlingen speelden al eerder de dilemmagame Machteloos

Wil jij een reminder ontvangen voor de Week Tegen Pesten 2022? Schrijf je dan hier in!

Ik speel VRIEND&VIJAND als aanvulling op mijn mentorlessen. De werkvormen zorgen ervoor dat je extra de diepte in kunt met je klas.

- Docent VO

Mede naar aanleiding van de schoolscan hebben we beleidswijzigingen op de rol gezet. De scan bevestigde een paar gedachten die we al hadden.

- Locatiemanager mbo

Negeren? Nee, we moeten er iets mee! Dat is wat het ons heeft opgeleverd. Meer bewustzijn, ook bij ouders en leerlingen. Hoeveel impact pestgedrag bijvoorbeeld kan hebben.

- Teamleider VO

We speelden VRIEND&VIJAND ook met de ouders van onze leerlingen. Dat gaf een mooie extra dimensie aan onze ouderavond.

- Docent VO

Buitensluiten? Uitgesloten!

Iedereen wil graag ergens bij horen. Maar wat doe je als je wordt uitgesloten van de klassenapp, je niet mee mag praten op het schoolplein of genegeerd wordt in de klas? Buitensluiten is een ernstige vorm van pesten waar helaas nog steeds dagelijks leerlingen op school mee te maken krijgen. Het is dan ook niet voor niets het thema van de Week Tegen Pesten 2021. Onder andere in de dilemmagame Machteloos (onderdeel van ons project VRIEND&VIJAND in de klas) gaan we het gesprek hierover aan in de klas. Deze dilemmagame sluit aan bij meerdere pijlers van de Week Tegen Pesten maar hoofdzakelijk bij de pijler online veiligheid.

VRIEND&VIJAND in de klas

Ons project VRIEND&VIJAND in de klas is gecentreerd rondom zes dilemmagames, waarvan de dilemmagame Machteloos er eentje is. De games worden begeleid door de eigen mentor of docent. Jongeren vanaf 13 jaar spelen op hun eigen device (telefoon, tablet of laptop) en bepalen zo het verloop. Door de games, confrontaties en gesprekken worden jongeren zich bewust van hun denkbeelden, houding en gedrag en de consequenties hiervan.

De digitale spellen zijn geschikt voor alle onderwijsniveaus (vmbo, havo, vwo en mbo) en leerlingen met alle achtergronden, afkomsten en/of voorkeuren.

Om de games zo goed mogelijk in te bedden bestaat VRIEND&VIJAND In de klas verder uit een startbijeenkomst, creatief en interactief lesmateriaal, een schoolscan en een werksessie voor leerlingen en een interactieve studiedag voor docenten.

Wil je meer weten over VRIEND&VIJAND in de klas, neem dan een kijkje op ons projectwebsite.

Ik vind het gaaf hoe de game het onderwerp van pesten tastbaarder maakt op een leuke en interactieve manier. Het slaat echt aan bij mijn leerlingen.

- Docent VO

Impact

Door VRIEND&VIJAND in de klas te boeken…

  • Zet je sociale veiligheid op de agenda.
  • Open je het gesprek tussen leerlingen, docenten en schoolleiding.
  • Investeer je in het elkaar leren kennen en vergroot je empathie.
  • Versterk je kritische denkvaardigheden bij leerlingen.
  • Stimuleer je handelingsbereidheid van leerlingen, docenten en schoolleiding zodat zij buitensluiting, (cyber)pesten en discriminatie tegen (kunnen) gaan.
  • Faciliteer je het maken van gedeelde omgangsregels in de klas en op school.

Enthousiast geworden?

Neem een kijkje op de projectwebsite van VRIEND&VIJAND In de klas of neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens van Anouck Wolf. We gaan graag met je het gesprek aan over wat de mogelijkheden zijn en over hoe je het project het beste kunt inbedden binnen jouw school. Je mag ons ook altijd berichten wanneer je eerst meer informatie wil ontvangen of nog vragen hebt!

Anouck Wolf

Projectleider onderwijs

Doe mee met VRIEND&VIJAND! In de klas. Neem contact op met Anouck voor meer informatie over het project en de mogelijkheden voor jouw school.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten