Naar overzicht

Advies, Onderwijs

Webportal Uitdeklas.nl

Het webportal Uitdeklas.nl heeft sinds kort een nieuw plekje gekregen op onze Critical Mass website. Je vindt de gratis werkvormen nu op deze pagina. Meer weten over het webportal dat we ontwikkelden in 2017? Lees hieronder verder.

Korte omschrijving

Moeilijke thema’s als vooroordelen, racisme en discriminatie spelen een rol in onze samenleving, en dus ook in de klas. Gesprekken over deze thema’s zijn voor iedere leerling, klas, docent én school van belang. Op Uitdeklas.nl vinden docenten (gratis) werkvormen om deze gesprekken aan te gaan.

Uitdeklas.nl is een gratis webportal ontwikkeld voor docenten uit het VO en mbo met daarop games, films en (andere) interactieve werkvormen over identiteit, vooroordelen, discriminatie en racisme.

Het materiaal is gemaakt door verschillende maatschappelijke organisaties – zoals Critical MassNiNseeAnne Frank StichtingNederland Wordt Beter en Movies that Matter – en ondersteunt docenten om deze soms moeilijke gesprekken met leerlingen aan te gaan. Bij iedere werkvorm zit een handleiding en een handige presentatie. Met opdrachten voor in de klas én excursies.

1250 actieve docenten
3808 afgeronde lessen in de afgelopen periode

Uitdeklas.nl is niet meer actief, je kunt onze werkvormen wel nog downloaden!

Ik was blij verrast dat hier werkvormen voor zijn gemaakt, dat is een positieve ontwikkeling. Moeilijke gesprekken aangaan met leerlingen blijft een uitdaging.

- Jiwan Does, docent maatschappijleer in Pijnacker

Als docenten voelen wij aan ons water dat er problemen spelen in de klas. Het is niet makkelijk om aan te kaarten, maar je kan het niet negeren. De klas wordt er beter van als je in gesprek gaat.

- Guiot Duermeijer, mentor brugklas vwo in Nieuwegein

Bewust inzetten op interactiviteit valt erg goed bij leerlingen. Zo'n werkvorm kweekt niet alleen begrip, maar ook betrokkenheid.

- Esther Kloth, docent Frans in Roosendaal

Hoe zet ik het materiaal in?

De werkvormen zijn zo ontwikkeld dat elke docent deze gesprekken met zijn/haar klas aan kan gaan. Daarom zit bij elke werkvorm een handige presentatie en een simpele handleiding met nuttige tips en voorbeeldvragen.

Als docent kun je zelf kiezen of je de les precies volgens de handleiding uitvoert, of dat je bijvoorbeeld de les laat aansluiten bij thema’s uit je eigen lessen. Ook kun je veelvuldig gebruik maken van krantenartikelen, recente onderzoeken of kun je leerlingen zelf hun bronnen laten zoeken.

Elke werkvorm staat in principe op zichzelf. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tijdens het mentoraat of in een tussenuur één werkvorm kunt behandelen. Door te zoeken op onderwerp of door te filteren op niveau of duur vind je de werkvorm die het beste bij jou en jouw klas past.

Kennis en verdieping in combinatie met eigen ervaringen en begrip voor elkaar, is de kracht van de webportal.

- Adinda Veltrop, journalist en adviseur gemeente Den Haag

Trainingen voor docenten

Vooroordelen, racisme of discriminatie bespreken kan lastig zijn. Het raakt aan identiteit en is daarmee kwetsbaar. Voor leerlingen, maar ook voor docenten. Daarom bieden wij trainingen. Hierin ga je zélf aan de slag met deze onderwerpen. Door middel van verschillende oefeningen en interactieve werkvormen ontdek je hoe jij deze moeilijke thema’s het beste met leerlingen kunt én wilt bespreken.

Docenten ervaren zelf hoe iedere ervaring kan leiden tot een kritisch gesprek – of dit nu een voorval is in de klas, een nieuwsbericht in de krant of een specifiek ontwikkelde werkvorm. Na afloop hebben de deelnemers vaardigheden, handvatten én lef verkregen om lastige gesprekken met leerlingen aan te gaan. De training vindt plaats op locatie en kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van een studiemiddag.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Anouck kan je alles vertellen over Uitdeklas.nl. Neem contact op met Anouck als je meer wil weten, of als je vragen over de portal hebt.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten