Naar overzicht

Onderwijs

Scholentour: wat zijn jouw kansen?

Weet jij wat jouw kansen zijn? En die van jouw medescholieren? Zijn die voor iedereen hetzelfde, of is er sprake van kansenongelijkheid binnen het onderwijs? Critical Mass ontwikkelde een online dilemmagame voor LAKS, waarin scholieren dit zelf kunnen ervaren.

In opdracht van:

Korte omschrijving

Met Wat zijn jouw kansen? maakt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kansenongelijkheid binnen het onderwijs bespreekbaar. Vóór scholieren en dóór scholieren. Zo werken zij aan gelijke kansen en mogelijkheden voor alle scholieren.

Critical Mass ontwikkelde voor LAKS een online dilemmagame die LAKS inzet binnen tijdens scholierencongressen. In een ochtendvullend programma gaan ze met scholieren het gesprek aan over hoe zaken als bijles, schooladvies, bijbaantjes en grafische rekenmachines (soms onbewust) kansenongelijkheid binnen het onderwijs vergroten. Aan het einde van hun scholentour bundelen ze de meningen van alle scholieren tot een rapport.

Ook interesse naar een dilemmagame op maat? Stuur ons een berichtje.

Uitgevoerde onderdelen

Critical Mass heeft binnen dit project de volgende onderdelen gerealiseerd:

  • Research en conceptontwikkeling in het vertalen van een abstracte thema als kansen(on)gelijkheid naar concrete, tastbare en herkenbare dilemma’s voor middelbare scholieren.
  • Een interactieve, online dilemmagame over allerlei aspecten die samenhangen met kansenongelijkheid. Zoals (onder)advisering, schooluitjes en bijles. Scholieren stemmen op hun eigen telefoon en bepalen zo het verloop van het verhaal.
  • Handleiding voor gespreksleiders met daarin belangrijke tools, tips en tricks om met een diverse groep open gesprekken over deze thema’s te voeren.

Meer weten

Kijk voor meer informatie over “Wat zijn jouw kansen?” op de website van LAKS. Of ga direct naar de scholierencongressen.

Hoe gaan we te werk?

Wij komen graag bij jou langs voor een verkennend gesprek. Dan onderzoeken we de mogelijkheden en de rol die Critical Mass kan spelen. Met onze ruime ervaring binnen het onderwijs, het faciliteren van gesprekken met jongeren en ons veelvuldige contact met docenten en schoolleiders kunnen we jouw organisatie adviseren op alles dat met het uitzetten van projecten binnen het onderwijs te maken heeft.

Door onze kennis en expertise op het gebied van ervaringsleer, multimediale installaties en interactieve tentoonstellingen kunnen we jouw organisatie adviseren op hoe je jouw boodschap op een creatieve manier vertaalt naar toegankelijke werkvormen en gespreksstarters, om met anderen in gesprek te gaan.

Soortgelijke projecten