Naar overzicht

Installaties

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Nederland is 75 jaar geleden bevrijd. Maar wat betekent het om vrij te zijn? En is iedereen in Nederland wel even vrij? Hoe zit het met verschillen op basis van geloof, huidskleur en afkomst? En hoe komen we vandaag de dag in verzet?

In opdracht van:

Korte omschrijving

De VR-installatie ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ voor Antidiscriminatievoorziening Limburg confronteert deelnemers met hedendaagse vraagstukken omtrent sociale uitsluiting. Deelnemers zijn toeschouwer in een situatie van racisme en worden uitgedaagd om een kant te kiezen: komen ze in verzet, of niet?

Na het maken van hun persoonlijke keuze ervaren deelnemers historische én hedendaagse situaties van geweldloos verzet. Na afloop reflecteren deelnemers op hun eigen dilemma’s: hoe willen ze in de toekomst handelen? Leggen zij zich neer bij de status quo of zetten ze zich in voor een samenleving waar belangrijke rechten en vrijheden voor iedereen gelden?

Ook interesse naar een VR-beleving op maat? Stuur ons een berichtje.

Uitgevoerde onderdelen

Critical Mass heeft in opdracht van ADV Limburg de volgende onderdelen gerealiseerd:

  • Research naar en conceptontwikkeling in het vertalen van abstracte thema’s als sociale uitsluiting, vrijheid en verzet naar concrete, tastbare en herkenbare dilemma’s voor jongeren in Limburg.
  • Een interactieve VR-beleving over racisme en discriminatie, waarbij deelnemers kennismaken met het perspectief van de dader, het slachtoffer en omstanders. Ze denken na over de vraag: kom ik in verzet, of niet? Hoe belangrijk vind ik vrijheid, en voor wie?
  • Een confronterende reflectie, waarbij deelnemers deelgenoot worden van belangrijke historische én hedendaagse gebeurtenissen van verzet, van de Tweede Wereldoorlog tot demonstraties voor LHBTI-rechten, verzet tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet en het boerkaverbod.
  • Handleiding voor gespreksleiders met daarin belangrijke tools, tips en tricks om met een diverse groep open gesprekken over deze thema’s te voeren.

Meer weten

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van ADV Limburg op hun website. Of ga direct naar de projectwebsite van ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’!

Hoe gaan we te werk?

Wij komen graag bij jou langs voor een verkennend gesprek. Dan onderzoeken we de mogelijkheden en de rol die Critical Mass kan spelen. Door onze kennis en expertise op het gebied van ervaringsleer, multimediale installaties en interactieve tentoonstellingen kunnen we jouw organisatie adviseren op hoe je jouw boodschap op een creatieve manier vertaalt naar toegankelijke werkvormen en gespreksstarters, om met anderen in gesprek te gaan.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Ook samen met ons een interactieve (VR-)beleving ontwikkelen? Anouck kan je alles vertellen over de mogelijkheden.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten