Informeer naar de mogelijkheden
Naar overzicht

Onderwijs

Trainingen voor docenten

Wij bieden meerdere trainingen aan voor docenten, waarin docenten werken aan het structureel bespreekbaar maken van gevoelige maatschappelijke onderwerpen, verschillende manieren ingrijpen en het creëren van een klassenklimaat waarin elke leerling zich veilig voelt.

Training 1: omgaan met wij-zij-denken in de klas

Ervaar hoe je gevoelige maatschappelijke onderwerpen structureel bespreekbaar maakt in de klas. Weet wat je moet doen als er sprake is van wij-zij-denken of polarisatie en creëer een klassenklimaat waarin elke leerling zich veilig voelt.

Programma

Je gaat direct aan de slag met het oefenen van gesprekstechnieken en werkvormen met behulp van interactieve dilemma-games en een trainingsacteur. Zo ontdek je de dynamiek die schuilgaat achter polarisatie en wij-zij denken en hoe je daar op een constructieve manier mee om kunt gaan.

Praktisch

De details op een rijtje:

  • Voor wie: Docenten in het vo en mbo, studenten van lerarenopleidingen, gespreksleiders uit het maatschappelijk veld
  • Duur training: 4 uur
  • Aantal deelnemers: 5 tot 15 (met studenten max. 20)
  • Meer informatie: hier.

Ook in onze trainingen staat zelf ervaren, samen bespreken en alles direct toepassen in de praktijk centraal.

Fijn om met elkaar van gedachten te wisselen, om samen te leren, om elkaar in actie te zien, om elkaars worstelingen te horen en te zien, de herkenning en het ontvangen van erkenning.

- Docent lichamelijke opvoeding

Training 2: ingrijpen, ja of nee?

Wanneer gaat jou iets te ver? Hoe grijp je in? En hoe verhoudt jouw grens zich tot de grens van jouw leerlingen en collega’s? We onderzoeken manieren waarop je kunt ingrijpen en tegelijkertijd in verbinding blijft, ook in een moeilijke situatie.

Programma

Je speelt de interactieve dilemma-game ‘Uit de Hand’ waarin je ervaart hoe snel een schijnbaar onschuldig grapje door stereotyperende en racistische opmerkingen uit de hand loopt. Je reflecteert in deze training op je eigen handelen in soortgelijke situaties en op wat nodig is om gezamenlijk in te grijpen. Bovendien vergroot je je repertoire aan handelingsopties over hoe je blijft aansluiten bij je leerlingen, ook in een moeilijke situatie.

Praktisch

De details op een rijtje:

  • Voor wie: Docenten in het vo en mbo, studenten van lerarenopleidingen, gespreksleiders uit het maatschappelijk veld
  • Duur training: 1,5 uur
  • Aantal deelnemers: 5 tot 20
  • Meer informatie: stuur ons een berichtje.

De training biedt superveel houvast. De werkvormen zijn verrijkend en de acteur was echt goed.

- Docent godsdienst en levensbeschouwing

Trainingen op maat

Naast bovengenoemde trainingen, bieden wij ook trainingen op maat die aan te passen zijn aan jouw wensen. Neem contact op voor de mogelijkheden, bijvoorbeeld met Roos of Anouck!

Diederik Wismans

Projectleider Onderwijs

Neem contact op met Diederik als je meer wilt weten over deze trainingen, en alle andere mogelijkheden op het gebied van onderwijs.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten