Naar overzicht

Installaties

De Angststudio

Presentator Mounir Samuel onderzoekt in tien podcast-afleveringen verschillende aspecten van angst, waarbij hij verbinding legt tussen maatschappij angsten en de persoonlijke angsten van zijn gasten. Van de angst voor de zwarte man tot angst voor klimaatverandering, angst als kijkcijferkanon tot angstzaaierij voor politiek gewin en al dat wat zijn eigen gasten wakker houdt. Niets blijft onbesproken.

Abonneer je op de podcast via de volgende kanalen:
Soundcloud | Spotify | Google | Apple | Overcast

De Angststudio is onderdeel van onze theatrale ervaring De Angstfabriek:

Fatima Elatik

Angststudio #1 – Fatima Elatik (29 mei 2019)

In deze eerste podcast van de Angststudio een vraaggesprek met ex-politica Fatima Elatik over het eeuwenoude gebruik van angst als machtsmiddel (zelfs in tijden van voorspoed), de toenemende polarisatie in Nederland en het belang van integer staatsvrouwschap en een kritische pers als tegenkrachten.

Beluister deze podcast-aflevering:

Damiaan Denys

Angststudio #2 – Damiaan Denys (26 juni 2019)

Volgens filosoof en psychiater Denys kampen we met een dwangstoornis: we proberen controle te krijgen over zaken die oncontroleerbaar zijn. En deze steeds sterkere verslaving aan controle kunnen we alleen stoppen door de angst te omarmen. Een boeiend gesprek over de vele verschijningsvormen van angst, de behoefte van de politiek om uitdrukkelijk en efficiënt te reageren na een aanslag, en de invloed van Instagram als aanjager van tomeloze ambitie en permanente onvrede.

Beluister deze podcast-aflevering:

Who’s Afraid Of Climate Change?

Angststudio #3 – Who’s Afraid Of Climate Change? (31 juli)

In deze speciale uitzending van De Angststudio, live opgenomen in TivoliVredenburg, spreekt Mounir Samuel met dichter en ingenieur Dina El Filali en sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe over de pijnlijke grenzen van ons ‘gezellige duurzaamheidsdenken’. Over een transformatie die (nog) geen transformatie is, die vele groepen buitensluit en die verschillen eerder groter dan kleiner maakt.

Beluister deze podcast-aflevering:

TINKEBELL

Angststudio #4 – TINKEBELL (25 september 2019)

Wat is de échte waarheid over de kernramp in Fukushima? Controversieel kunstenaar TINKEBELL gaat ze wederom naar Fukushima, om radioactieve klei uit een rijstveld op te graven en daarvan drie keramieken kersenbloesembomen te maken, hét symbool in Japan voor de kwetsbaarheid en de schoonheid van het leven.

Wie bepaalt en definieert eigenlijk de grenzen van onze angst? Mounir Samuel ondervraagt TINKEBELL uitgebreid over dit opzienbarende project en haar onbedwingbare behoefte om de wereld te verlossen van nepnieuws, onnodige angst en de menselijke neiging om zich alles toe te eigenen.

Beluister deze podcast-aflevering:

Thomas Rueb

Angststudio #5 – Thomas Rueb (15 oktober 2019)

De Nederlandse regering weigert de Syrië-gangers, ondanks hun Nederlandse nationaliteit, ondanks de 90 Nederlandse kinderen die daardoor in gevangenschap leven, en ondanks een rechtelijk bevel dat enkelen teruggehaald moeten worden, te repatriëren. Zijn het reële veiligheidszorgen die de Nederlandse overheid zo terughoudend maakt, of is het de angst voor de publieke opinie? Mounir Samuel in gesprek met Rueb over onze collectieve angst voor het onbekende, onze pogingen om hier grip op te krijgen en onze keuze om ons wel of niet door onze onderbuik te laten leiden.

Let op! De opname van deze episode vond plaatst voor de inval van Turkije in Noord-Syrië.

Beluister deze podcast-aflevering:

11000 Bezoekers in de fabriek
2100 Luisteraars van de podcast

Heb jij nog leuke ideeën voor podcasts over spannende, schurende thema's? Neem contact op.

Jerry Afriyie

Angstudio #6 – Jerry Afriyie (4 december 2019)

In deze zesde aflevering van de Angststudio spreekt Mounir Samuel met activist en dichter Jerry Afriyie over de laatste racismegolf in Nederland. Want hoewel het racismedebat steeds feller wordt, durven mensen nog steeds niet te erkennen waar het echte probleem ligt. Jerry Afriyie vertelt over zijn eigen sterke maatschappelijke betrokkenheid en zijn missie met Kick Out Zwarte Piet. Een eerlijk gesprek over racisme in Nederland, de angst voor verandering en bovenal de angst voor ‘de ander’.

Beluister deze podcast-aflevering:

Nazmiye Oral

Angststudio #7 – Nazmiye Oral (7 januari 2020)

Nazmiye Oral is zoals ze het zelf noemt ‘expert in het overwinnen en doorbreken van angst’.

In de podcast vertelt ze over haar wake-up call op een avond, waardoor ze haar gedwongen huwelijk afblies en veranderde van een klein meisje naar een hulk. Ook vertelt ze over de veilige ruimte die theater haar biedt en over haar intieme toneelvoorstelling samen met haar moeder. Tot slot geeft ze tools om het leven te omarmen. Wat kan je doen zodat je niet verlamd raakt door angst?

Beluister deze podcast-aflevering:

Evelyn Austin

Angststudio #8 – Evelyn Austin (22 januari 2020)

In deze achtste aflevering gaat presentator Mounir Samuel te rade bij Bits of Freedom directeur Evelyn Austin. Een dynamische aflevering over de angst voor het verlies van privacy en de toenemende macht van bedrijven als Facebook.

Samen met Mounir bespreekt Evelyn de verschillende ‘gevaren’ op het internet, geeft nuance aan hoe bang we hier echt voor moeten zijn én geeft praktische tips hoe we ons kunnen beschermen. Maar Evelyn stelt dat we juist af moeten van de verantwoordelijkheid bij de burgers leggen, en dat de huidige maatregelen juist de macht van de platforms vergroten. Het wordt tijd dat de overheid actief inzet op regulering van de bedrijven.

Beluister deze podcast-aflevering:

Devika Partiman

Angststudio #9 – Devika Partman (5 februari 2020)

In deze aflevering spreekt presentator Mounir met sociaal ondernemer en activist Devika Partiman over de vrouwelijke representatie in de politiek. Volgens International Monetary Fund staat Nederland in de gender gap index op nummer 27, bungelend onder de Filipijnen, Namibië en Slovenië. In de Tweede Kamer zijn slechts 50 van de 150 zetels voor een vrouw. Hoe komt het dat mannen, maar ook vrouwen blijven stemmen op een man? Zijn we angstig om een vrouwelijke leider te accepteren? Een gesprek over het huidige politieke klimaat, achterliggende mechanismes en de vierde feministische golf.

Beluister deze podcast-aflevering:

Mounir Samuel

Angststudio #10 – Mounir Samuel (20 februari 2020)

In deze laatste aflevering gaat presentator Mounir Samuel in gesprek met zichzelf. De politicoloog en journalist heeft bijna al zijn angsten realiteit zien worden, maar wist toch een leven te vinden voorbij (en na) die angst.

Mounir reflecteert vlijmscherp op de samenleving en toont aan hoe met ‘de ander’ om te gaan. ‘Mijn verhaal slaat ook op jou – op jouw reactie op mijn zijn.”. Zijn verhaal toont waarom dichtbij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan zo belangrijk is (en zo moeilijk). En een les waarin we leren dat angst voor de angst uiteindelijk altijd erger is dan de angst zelf en dat zelfs de ergste pijn overwonnen kan worden.

Beluister deze podcast-aflevering:

Op zoek naar creatieve manieren om gevoelige maatschappelijke thema's bespreekbaar te maken? Wij denken graag mee.

De Angstfabriek

De Angststudio is onderdeel van ons theatrale project De Angstfabriek, waarin bezoekers als undercover-arbeiders onderdeel worden van het productieproces van maatschappelijke angsten. Kijk voor meer informatie op de projectpagina.

Waar kan ik de afleveringen vinden?

Je vindt de podcasts via de volgende kanalen:
SoundcloudSpotifyGoogleApple | Overcast

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Neem contact op met Anouck als je zelf ook ideeën voor podcasts hebt!

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten