Naar overzicht

Installaties

Onder Spanning

Op 14 mei 1940 bombardeerde Nazi-Duitsland de stad Rotterdam en gaf Nederland zich over. Zijn de dilemma’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land speelden écht zo anders dan de dilemma’s waar we vandaag in onze samenleving voor staan?

In opdracht van:

Korte omschrijving

Onder Spanning zet jongeren aan het denken over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s. Door dilemma’s uit het heden en het verleden met elkaar te vergelijken, bediscussiëren leerlingen met museumdocenten over de vraag: kunnen we leren van de geschiedenis?

Ontwikkeld in opdracht van Museum Rotterdam, permanent geplaatst binnen Museum Rotterdam ’40-’45 NU.

15000 jongeren speelden Onder Spanning

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om ook zo'n installatie te ontwikkelen, voor jouw instelling of organisatie?

Ontwikkeling

Voor Onder Spanning werkte Critical Mass samen met Bas Kuypers, aannemer in de kunstenMarbl.TV animation & design en Gepatto Interactive Media. Na een succesvolle plaatsing in de Onderzeebootloods, als onderdeel van de tentoonstelling De Aanval, heeft Onder Spanning nu een permanente plek binnen Museum Rotterdam ’40-’45 NU.

Het switchen tussen hier en daar, tussen toen en nu - dat zorgt voor kritische reflectie binnen de groep.

- Theo Korteling, museumdocent Museum Rotterdam '40-'45 NU

Waar is het te bezoeken?

Kijk op de website van Museum Rotterdam ’40-’45 NU voor de mogelijkheden om de tentoonstellingsruimte te bezoeken, alleen of met je klas.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Anouck kan je alles vertellen over Onder Spanning. Neem contact op met Anouck als je meer wilt weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten