Naar overzicht

Installaties

Met andere ogen

Terwijl maatschappelijke debatten verder verharden, wordt het steeds moeilijk om je in de ander te verplaatsen. Dit heeft grote gevolgen voor hoe mensen met elkaar omgaan. Zowel online als offline. Met andere ogen brengt mensen met elkaar in contact, faciliteert ontmoetingen en laat mensen op interactieve manier kennismaken met elkaar en elkaars perspectief.

Dit project is een samenwerking met:

Korte omschrijving

Middels virtual reality stappen bezoekers in het leven van andere Amsterdammers. Ze verplaatsen zich in de leefwereld van stadsgenoten die ze (nog) niet zo goed kennen, of misschien wel nooit mee in aanraking komen. Deze persoon kan een andere huidskleur of culturele achtergrond hebben, maar ook een andere seksuele voorkeur, leeftijd of religie. Ze luisteren naar hun persoonlijke verhalen en worden geconfronteerd met hun dagelijkse dilemma’s. Zo maken deelnemers kennis met nieuwe geluiden, inzichten en perspectieven.

74 Gesprekken gehouden
1067 Deelnemers tot nu toe

Wil je de kracht van ervaringsleer ook inzetten binnen jouw werkveld? 
Wij denken graag mee.

Impact

Met andere ogen opent letterlijk én figuurlijk de ogen van diverse Amsterdammers en biedt ze
een ander perspectief op (bekende) maatschappelijke debatten. Middels indringende, interactieve VR-ervaringen, open groepsgesprekken en creatieve producten van jonge artiesten creëert Met andere ogen wederzijds begrip en faciliteert het uitwisseling tussen (sub)groepen en individuen. Ervaringsdeskundigen hebben hierbij een centrale rol.

Door de ontmoetingen en verhalen op te tekenen en deze terug te geven aan de stad, faciliteert Met andere ogen een open en kritisch maatschappelijk gesprek over inclusie, sociale (on)gelijkheid en “erbij horen” in verschillende wijken en buurten. Deelnemers lopen weg met nieuwe inzichten en concrete acties die zij kunnen toepassen binnen hun eigen leven en (directe) omgeving.

Open groepsgesprekken

Het doel van de gesprekken is tweeledig: enerzijds brengen we mensen met elkaar in gesprek over vaak stilgezwegen en polariserende onderwerpen. Op die manier borgen de gesprekken de eerder opgedane inzichten en faciliteert het wederzijds begrip en herkenning binnen Amsterdam.

Anderzijds leveren de gesprekken belangrijke data of verhalen op, die jonge artiesten verzamelen en vervolgens weer teruggeven aan de stad. Zodat andere Amsterdammers hier ook van kunnen leren en zelf deze nieuwe kennis kunnen toepassen binnen hun eigen leven.

Kom langs en doe mee! Dat kan als groep of organisatie én als individu.

Doe mee

Met andere ogen is een initiatief van Critical Mass, OBA en Stichting Vreedzaam, in samenwerking met Gemeente Amsterdam en Comité 21 maart. Voor de uitvoer van het project werken we samen met o.a. Sandra Doevendans, Gideon ‘Gikkels’ Everduim, Beylula Yosef, Lisenne del Gado en Tania Christina.

Jij kunt ook meedoen! Bijvoorbeeld door samen met ons gesprekken te organiseren op plekken en bij organisaties of groepen waarvan jij denkt dat het belangrijk is om deze gesprekken mee te voeren.

Waar is het te bezoeken?

Het project Met andere ogen is inmiddels afgelopen. Wel bieden we de VR-ervaring nog steeds kostendekkend aan. Bijvoorbeeld aan bedrijven, scholen of organisaties die vraagstukken omtrent diversiteit en inclusie bespreekbaar willen maken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en/of meer informatie.

Mogelijk gemaakt door Gemeente AmsterdamvfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst en Fundatie van den Santheuvel, Sobbe.

Luc Lauwers

Projectleider

Luc kan je alles vertellen over Met andere ogen. 
Neem contact op met Luc als je langs wilt komen, mee wilt doen of jezelf bij het initiatief wilt aansluiten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten