Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

Kind onder vuur

Elke dag hoor je erover in het nieuws: oorlog. Veel kinderen hebben ermee te maken, of zijn ervoor op de vlucht. Toch is het voor veel Nederlandse kinderen maar moeilijk voor te stellen hoe het is om op te leven in oorlogsgebied.

Dit project is uitgevoerd voor:

Korte omschrijving

In de interactieve, reizende tentoonstelling Kind onder vuur ontdekken leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie.

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling. Met educatieve maar herkenbare video’s, verrassende en actieve spellen, en persoonlijke dilemma’s.

12684 leerlingen bezochten de tentoonstelling
634 docenten gingen je voor

Wil je de kracht van ervaringsleer ook inzetten binnen jouw werkveld? 
Wij denken graag mee.

Kinderen vertellen me: "Ik weet nu hoe erg het allemaal is, wat er in de wereld speelt, maar ook dat er regels gelden in een oorlog."

- Rob Blinkhof, docent CBS De Ark

Impact

Met ‘Kind onder vuur’ ervaren leerlingen hoe het is om op te groeien in oorlogssituaties. Door middel van video’s, spellen en opdrachten krijgen leerlingen meer begrip voor hun leeftijdsgenootjes die in oorlogsgebieden opgroeien. Daarnaast faciliteert ‘Kind onder Vuur’ uitwisseling tussen leerlingen die bij elkaar op school of in de klas zitten, en spoort het leerlingen aan om met elkaar kennis te maken.

Ervaringen van anderen

“De tentoonstelling is gewoon fantastisch! We waren allemaal zwaar onder de indruk. Cliché, maar het is niet anders: super, gelikt, modern, goede onderwerpen, mooie filmpjes, prachtige vormgeving, interactief, informatief, mooi en doelmatig werkboek. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

– Marianne Stevelink, voorzitter Rode Kruis Borne

De kinderen waren erg enthousiast. Een groot compliment! Ik vond het heel erg waardevol!

- Docent basisschool Twente

Uitgevoerde onderdelen

Critical Mass was binnen dit project verantwoordelijk voor de gehele ontwikkeling: van conceptontwikkeling en uitvoer tot communicatie- en marketingplan.

In samenwerking met ruimtelijk vormgevers, grafisch vormgevers, filmmakers en tentoonstellingsbouwers hebben we de volgende onderdelen ontwikkeld:

  • Reizende tentoonstelling met interactieve video’s en multimediale spellen.
  • 
Opdrachtenboekje met vragen die leerlingen aan het denken zetten over hun eigen leven.
  • Introductiespel waarbij leerlingen kennismaken met conflicten over de hele wereld.
  • Promotionele uitingen en een communicatie-toolkit.
  • Training voor begeleiders van het Rode Kruis.

Waar is het te bezoeken?

Kijk op de projectwebsite van ‘Kind onder vuur’ voor het actuele tourschema en de mogelijkheid om Kind onder vuur zelf te zien.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Neem contact op met Anouck als je meer wilt weten over deze tentoonstelling of over de ontwikkeling ervan.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten