Nu te bezoeken in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp!
Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

Kind onder vuur: oorlog en vrijheid

Elke dag hoor je erover in het nieuws: oorlog. Veel kinderen hebben ermee te maken, of zijn ervoor op de vlucht. Toch is het voor veel Nederlandse kinderen maar moeilijk voor te stellen hoe het is om op te leven in oorlogsgebied. Wij leven al 75 jaar in vrede.

Vanaf 1 mei 2023 is deze expositie te zien bij Oorlogsmuseum Overloon.

Dit project is uitgevoerd voor:

Korte omschrijving

In de interactieve, multimediale tentoonstelling ‘Kind onder vuur: oorlog en vrijheid’ ontdekken bezoekers hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor schoolklassen met kinderen van 10-13 jaar oud, maar is ook interessant voor losse bezoekers van alle leeftijden.

De expositie vertelt de verhalen van Hans, Helma, Angie en Otim. Hans is met zijn familie opgepakt door de Nazi’s en gevangen genomen in Kamp Vught. Helma moest vluchten omdat in Syrië de raketten ‘s boven haar huis vlogen. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft in Oeganda als kindsoldaat jarenlang door de jungle getrokken. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling. Met educatieve maar spannende video’s, actieve spellen, en persoonlijke dilemma’s.

Wil je de kracht van ervaringsleer ook inzetten binnen jouw werkveld? 
Wij denken graag mee.

Heel interessant, en heftig. Dat kinderen dit mee moeten maken. Door middel van spellen en opdrachten onthoud ik veel meer.

- Leerling (13) uit groep 8

Impact

Met ‘Kind onder vuur: vrede en oorlog’ ervaren leerlingen hoe het is om op te groeien in oorlogssituaties. Door middel van spannende video’s, leuke spellen en interactieve opdrachten krijgen leerlingen meer begrip voor hun leeftijdsgenootjes die in oorlogsgebieden opgroeien. Daarnaast faciliteert ‘Kind onder Vuur: oorlog en vrede’ uitwisseling tussen leerlingen die bij elkaar op school of in de klas zitten, en spoort het leerlingen aan om met elkaar en elkaars achtergrond kennis te maken.

Ervaringen van anderen

“De tentoonstelling is een leuke manier om Nederlandse kinderen mee te geven dat ze het hier heel goed hebben. Hier wordt af en toe zomaar een pak met melk weggegooid. Kinderen in oorlogsgebieden dromen van een slokje. Oorlog is een ramp. Veel mensen vechten tegen elkaar. Het is een grote puinhoop. We zien het bij ons thuis elke dag op televisie.”

– Leerling (12) uit groep 7, die zelf uit Syrië komt

De kinderen waren erg enthousiast. Een groot compliment! Ik vond het heel erg waardevol!

- Docent basisschool Twente

Uitgevoerde onderdelen

Critical Mass was binnen dit project verantwoordelijk voor de gehele ontwikkeling, van conceptontwikkeling tot realisatie. In samenwerking met grafisch vormgevers, ruimtelijk vormgevers, filmmakers, animatoren, technici en tentoonstellingsbouwers hebben we de volgende onderdelen ontwikkeld:

  • Spannende tentoonstelling met interactieve video’s en multimediale spellen.
  • Opdrachtenboekje met opdrachten en vragen die leerlingen aan het denken zetten over hun eigen leven.
  • Introductievideo waarin gewapend conflict en het belang van het humanitair oorlogsrecht op een herkenbare manier aan kinderen wordt uitgelegd.
  • Introductiespel waarbij leerlingen kennismaken met conflicten over de hele wereld.

Waar is het te bezoeken?

De tentoonstelling ‘Kind onder vuur: oorlog en vrede’ is in de periode maart-september 2020 te bezoeken geweest in voormalig concentratiekamp Nationaal Monument Kamp Vught. Vanaf maart 2021 te bezoeken in het Bevrijdingsmuseum te Vlissingen.

Foto’s: Max Kneefel

Kind onder vuur is een doe-expositie. Je kan de oorlog zowat aan den lijve ervaren.

- Jeroen van den Eijnde, directeur NM Kamp Vught

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Neem contact op met Anouck als je meer wilt weten over deze tentoonstelling, of over de ontwikkeling ervan.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten