Naar overzicht

Installaties

Implicit Association Test

Veel Nederlanders denken geen onderscheid te maken op basis van afkomst of huidskleur. Maar is dit wel zo? Met de Implicit Association Test kun je jouw verborgen voorkeuren op basis van huidskleur en afkomst testen.

Dit project is ontwikkeld in samenwerking met:

Korte omschrijving

De IAT onderzoekt of het voor jouw brein makkelijker is om positief aan een lichte huidskleur te koppelen dan aan een donkere huidskleur, of vice versa. De test meet dus of je bepaalde associaties makkelijker maakt dan andere en of je brein voorgeprogrammeerd is om verschil te maken tussen mensen met een andere huidskleur of afkomst.

Door te meten hoe gemakkelijk je deze associaties maakt, berekent de test of mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst ‘automatisch’ positieve of negatieve gedachten bij je oproepen, en hoe sterk dit effect is. De test vergelijkt daarvoor je reactiesnelheid in de twee dubbeltaken.

60000 mensen speelden de IAT

Zelf jouw verborgen voorkeuren testen?

Onderhuids.nl

De IAT is onderdeel van een groter project, genaamd Onderhuids.nl. Dit project is inmiddels afgerond, maar Onderhuids.nl is nog steeds online voor zelfstudie en kritische reflectie. Onderhuids.nl is een confrontatie met onze ideeën over ‘de ander’. Ideeën die soms zichtbaar worden en soms onder de oppervlakte blijven. Waarvan we soms tot onze schrik ontdekken dat ze er zijn, omdat ze niet stroken met ons zelfbeeld.

Onderhuids.nl is een project van vele maatschappelijke organisaties en coalities, maar werd beheerd door Critical Mass i.s.m. met De Familie Film & TV en IJsfontein.

68% van de deelnemende "witte" Nederlanders tonen een voorkeur voor mensen met een lichte huidskleur.

- Uitkomsten IAT, Onderhuids.nl

Streepje voor

Naast de IAT kun je op Onderhuids.nl ook Streepje Voor spelen. Streepje Voor is een publiek onderzoek naar onszelf, de Nederlandse samenleving en wat betekent om in Nederland een bepaalde huidskleur of afkomst te hebben.

Wat is jouw positie in onze samenleving? Heb jij een streepje voor op anderen, of begin je op achterstand? Door antwoord te geven op tien vragen over alledaagse situaties krijg je een beeld van de rol van huidskleur en afkomst in onze samenleving. Het spel nodigt uit om jezelf (na afloop) te vergelijken met andere deelnemers. Een twintigtal van hen deelt in video hun persoonlijke verhaal met je. Hiermee opent Streepje Voor niet alleen het gesprek over huidskleur en afkomst in Nederland, maar laat het ook zien dat jouw positie in de samenleving ook samenhangt met tal van andere factoren zoals geslacht, seksuele voorkeur, religie, de plek waar je woont etc.

Karin Lachmising

Projectleider

Karin kan je alles vertellen over de Implicit Association Test en Streepje voor. Neem contact op met Karin als je meer wil weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten