Naar overzicht

Installaties

Identity Match

Het onderwerp ‘identiteit’ leidt steeds vaker tot verhitte debatten. In plaats van nieuwsgierig naar ‘de ander’ te zijn en mensen om je heen met vertrouwen en bekendheid te benaderen, lijken we elkaar steeds vaker vanuit wantrouwen en angst te benaderen. De eerste stap om minder vanuit vooroordelen en stereotypen te handelen, is je hiervan bewust worden. Dat kan met de interactieve installatie Identity Match.

Korte omschrijving

Identity Match is een interactieve installatie die deelnemers op een speelse, verrassende en laagdrempelige manier confronteert met hun eigen (onbewuste) vooroordelen, stereotyperingen en de behoefte om mensen in ‘hokjes’ te stoppen. Deelnemers worden voor een fotowand geplaatst. Door middel van eenvoudige maar doeltreffende vragen, worden platte categorisaties blootgelegd.

Deze gedeelde ervaring vormt het startsignaal voor een persoonlijk en kritisch gesprek over hoe we hiermee om moeten gaan, als individu en als samenleving. Hoe laten we ons minder leiden door vooroordelen en stereotypen, en wat kun jij daar zélf aan doen?

12000 jongeren speelden Identity Match
2500 volwassenen gingen je voor

Wil je een eigen Identity Match op maat? Dat kan!

"Beschamend om te ontdekken hoe clichématig we elkaars uiterlijk benaderen."

- Deelnemer Identity Match, september 2017

Identity Match op maat

Identity Match is zowel in fysieke vorm (eenmalige huur of koop) als in digitale vorm (makkelijk vaker te gebruiken) beschikbaar. Het wordt op maat gemaakt door de vragen, foto’s en vormgeving aan te passen aan de wensen van de opdrachtgever. Het spel is toepasbaar voor tentoonstellingen, beurzen, workshops en bedrijfstrainingen.

De afgelopen periode is Identity Match onderdeel geweest van de tentoonstelling Voorbij Wij en Zij door Fotodok, is de installatie ingezet door de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Utrecht én is onze installatie gebruikt in uitzendingen van de NTR-programma’s 100% Hindoe en De Nieuwe Maan. Bekijk HIER een kort videoverslag.

Doodsimpel maar doeltreffend.

- Merel Bem, Volkskrant 8/9/2017

Impact

Identity Match levert op meerdere manieren impact:

  • De installatie dient als een laagdrempelige gespreksstarter. Identity Match is een toegankelijke vorm om stil te staan bij je eigen vooroordelen en stereotypen. Het opent de discussie over of iedereen binnen onze samenleving gelijke kansen heeft, ongeacht zijn of haar uiterlijke kenmerken.
  • De installatie zet aan het denken en wakkert verantwoordelijkheid aan om hier iets mee te doen. Zo is de installatie zowel stand-alone in te zetten als eenvoudig in te bedden binnen een grotere bewustwordingscampagne, een aftrap van een diversiteitsplan of een (interactieve) tentoonstelling.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Anouck kan je alles vertellen over Identity Match. Neem contact op met Anouck als je meer wil weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten