Speel zelf!
Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

Dilemmagame Keuzestrijd

Loeiende sirenes, schoten, wegversperringen en elke dag bommen op de stad…  voor Lara uit Aleppo is dít Syrië. Een ander land heeft zij nooit gekend. Hoe anders is dat voor George. Hij herinnert zich de gezellige cafés met waterpijp, backgammon en geklets, maar waar je je stem moest dempen als je over politiek wilde praten. Altijd was er de angst dat iemand jouw kritiek op het regime zou horen.

De game is onderdeel van het project 'Verhaal van mijn vlucht' dat Critical Mass uitvoert in samenwerking met:

Korte omschrijving

De online game ‘Keuzestrijd’ vertelt over de tragische oorlog in Syrië. Je trekt op met één van de levensechte personages die steeds voor ingrijpende dilemma’s komt te staan. Wat zou jij doen? Ga jij tegen je ouders in wanneer zij van plan zijn te vluchten naar Armenië of zeg jij er toch niks van? Je wordt meegenomen in de gedachtes en de dilemma’s van de personages en je leert hoe bepalend jouw identiteit en je geboorteplaats zijn voor je keuzes.

De game is onderdeel van het project Verhaal van mijn vlucht dat Critical Mass heeft ontwikkeld in samenwerking met Vredesorganisatie PAX voor het voortgezet onderwijs en mbo, gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Hiermee ondersteunen PAX en Critical Mass docenten in het goed omgaan met wij-zij-denken in de klas. Het project bestaat uit twee delen: een leerlingenpakket en een docentenpakket. Beide pakketten zijn los of gezamenlijk af te nemen.

13022 leerlingen deden tot nu toe mee
1354 docenten gingen je voor

Meer informatie ontvangen over de game? Bel of mail Anouck, zij kan je alles vertellen!

"Interessant om het eens vanuit het perspectief van een Syriër te zien, in plaats van dat van mij."

- Leerling, 5vwo uit Amstelveen

"Ik heb nu meer begrip voor mensen met deze heftige dilemma's. Alhoewel, als het je echt overkomt maak je waarschijnlijk hele andere keuzes. Dan is eigenlijk niks goed."

- Student, mbo niveau 3 uit Eindhoven

Impact

Het spelen van de game zorgt voor meer bewustzijn van de complexiteit van keuzes in het algemeen, beter begrip van de invloed van een oorlog op je eigen situatie en meer empathie voor mensen die zelf in deze situatie zitten of hebben gezeten.

De game wordt extra interessant als je een koppeling maakt naar je eigen dagelijks leven en de levens van jouw leerlingen: zijn er dingen waar je anders naar bent gaan kijken? Welke invloed heeft deze ervaring op jouw mening over gebeurtenissen die je in het nieuws ziet?

Wil je zelf de game spelen? Kijk dan hier. Wil je de game met klas spelen? Kijk dan hier voor handige tips! Stuur je leerlingen de link van de game en werkblad met daarop vragen en opdrachten. Ze kunnen vervolgens zelfstandig aan de slag. De vragen in het werkblad helpen om de ervaringen om te zetten naar inzichten over kansenongelijkheid en wat het betekent om te leven in een oorlogs- of conflictgebied.

“Voor veel van onze leerlingen was het spelen van game dé les die hen het afgelopen jaar het meest is bijgebleven.”

- Docent Maatschappijleer

Verhaal van mijn vlucht

De game is onderdeel van het project Verhaal van mijn vlucht, bestaande uit een leerlingentraject en een docententraject. Het leerlingentraject bestaat naast de game uit de volgende onderdelen:

  • Ontmoeting. Een Syrische jongere komt naar de klas en vertelt wat hem of haar in Syrië is overkomen. Een indrukwekkende, vaak ontroerende ervaring, die leerlingen nog lang zal bijblijven!
  • Nagesprek. Wat vinden leerlingen van het conflict? En hoe kijken ze naar vluchtelingen in Nederland? Leerlingen gaan met elkaar in dialoog. Om dit gesprek in goede banen te leiden, ontvangen docenten een training, belangrijke tips en handige werkvormen.

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Speel de game! Heb je vragen? Neem dan contact op met Anouck voor meer informatie.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten