Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

De Angstfabriek

In een wereld waarin wij ons in ons gedrag, beleid, keuzes en stemgedrag deels laten bepalen door onze angsten, is angst handelswaar geworden. Wie de knop bezit waarmee angst bewerkstelligd, bezworen of gemanipuleerd kan worden, heeft duidelijk goud in handen. Gelukkig bezit niemand deze knop. Of toch wel?

 

 

Korte omschrijving

Stel dat er één plek zou zijn waar al onze angsten worden gemaakt. Hoe zou zo’n plek eruitzien? Hoe worden alarmerende krantenkoppen, rampscenario’s en suggestieve nieuwsberichten geproduceerd? Hoe worden ze professioneel getest, uitgerold en geoptimaliseerd? En wie profiteert hiervan?

De Angstfabriek is een gedachte-experiment en confronteert bezoekers met hoe we gegijzeld worden door maatschappelijke angst en wie hiervan de grootste slachtoffers zijn, maar ook hoe we hier weerstand tegen kunnen bieden en onszelf kunnen wapenen tégen angst.

11000 Bezoekers
127 Schoolklassen

Meer informatie ontvangen over de Angstfabriek? Mail of bel Karen Retera.

Achter de schermen

Voor de realisatie van de Angstfabriek werkte Critical Mass samen met een team creatieven, zoals: escape room-developers Tristan Hupe-Guimarães en Pim Schachtschabel van Sherlocked, theatermakers Davy Pieters en Nastaran Razawi Khorasani van het Kobe collectief, en decorbouwer Ronald Sponselee.

Impact

Op individueel niveau durven bezoekers onze angstcultuur in de ogen te kijken en leren mensen angstcommunicatie herkennen. Zo worden ze kritische mediaconsumenten die hun eigen rol herkennen bij de verspreiding van angsten en waakzaam zijn wanneer deze angsten leiden tot (dreiging van) inperking van burgerrechten.

Op maatschappelijk niveau wakkert de Angstfabriek een gesprek aan over de maatregelen die we in naam van onze veiligheid nemen, waarmee de Angstfabriek bijdraagt aan kritisch burgerschap, vreedzaam samenleven en het in stand houden van democratische waarden.

We pretenderen niet de antwoorden te hebben, maar gaan juist de zoektocht aan en zetten deze op scherp.

- Hiske Arts, projectleider

Onderdelen

Naast een fysieke fabriek die neerstrijkt in de stad, onderzoeken we samen met lokale partners in een verdiepend randprogramma concrete vraagstukken rondom maatschappelijke angsten en de relatie tot onze rechtstaat. Telkens vanuit een ander perspectief, passend bij de focus en expertise van de partner. Denk hierbij aan prikkelende podcasts, vernieuwende journalistieke bijdragen en verdiepende onderwijsprogramma’s.

Zo onderzoekt presentator Mounir Samuel in tien podcast-afleveringen de verschillende aspecten van angst, waarbij hij verbinding legt tussen maatschappij angsten en de persoonlijke angsten van zijn gasten. Van de angst voor de zwarte man tot angst voor klimaatverandering, de angst als kijkcijferkanon tot angstzaaierij voor politiek gewin en al dat wat zijn eigen gasten wakker houdt. Niets blijft onbesproken.

Waar is de Angstfabriek te bezoeken?

De fabriek was te bezoeken in achtereenvolgens Utrecht, Eindhoven en Den Haag. Haar deuren zijn inmiddels gesloten.

Wil je een kijkje achter de schermen nemen? Bekijk dan de Instagram-pagina van de Angstfabriek of bekijk de overige kanalen van Critical Mass.

De podcast is nog altijd online te beluisteren. Kijk kan hier voor alle afleveringen en meer informatie!

Bekijk hierboven de aftermovie!

- Max van Doem

Anouck Wolf

Projectleider werk in opdracht

Anouck kan je alles vertellen over de Angstfabriek. Neem contact op met Anouck als je meer wil weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten