Verwacht: april 2019
Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

De Angstfabriek

In een wereld waarin wij ons in ons gedrag, beleid, keuzes en stemgedrag deels laten bepalen door onze angsten, is angst handelswaar geworden. Wie de knop bezit waarmee angst bewerkstelligd, bezworen of gemanipuleerd kan worden, heeft duidelijk goud in handen. Gelukkig bezit niemand deze knop. Of toch wel?

Korte omschrijving

In het nieuwe project de Angstfabriek ontwikkelt Critical Mass een ‘fabriek’ die klanten als overheden, politieke partijen, bedrijven en organisaties ondersteunt in het professioneel manipuleren van angst, zoals voor terrorisme, Islam, klimaatverandering en voedselveiligheid.

Dit gedachte-experiment confronteert bezoekers met hoe we gegijzeld worden door maatschappelijke angst en wie hiervan slachtoffer zijn, maar ook hoe we hier weerstand tegen kunnen bieden en onszelf kunnen wapenen tégen angst.

Meer informatie ontvangen over de Angstfabriek? Mail of bel Hiske Arts.

Doelgroep

Iedereen is welkom, maar we richten ons primair op een jonge doelgroep van 15 tot 30 jaar. Deze generatie groeit op in een tijd waarin onze angstcultuur tot uitbarsting is gekomen. Kenmerkend zijn (de reacties op) 9/11, de “War on Terror” en de aanslagen in West-Europa. Dagelijks komen zij online in aanraking met fake news en/of berichten die gemaakt zijn om onze angst te verhogen. Ten slotte zijn zij cruciaal voor het bewaken van onze democratische rechtsstaat: zij zijn de toekomst en dus ook de politici, leidinggevenden én fabrieksarbeiders van morgen.

Binnen de doelgroep van jongeren richten we ons op individuele bezoekers, op gezinnen en jongeren die in groepsverband (bijvoorbeeld met hun klas) de angstfabriek bezoeken.

Impact

Op individueel niveau durven bezoekers onze angstcultuur in de ogen te kijken en leren mensen angstcommunicatie herkennen. Zo worden ze kritische mediaconsumenten die hun eigen rol herkennen bij de verspreiding van angsten en waakzaam zijn wanneer deze angsten leiden tot (dreiging van) inperking van burgerrechten.

Op maatschappelijk niveau wakkert de Angstfabriek een gesprek aan over de maatregelen die we in naam van onze veiligheid nemen, waarmee de Angstfabriek bijdraagt aan kritisch burgerschap, vreedzaam samenleven en het in stand houden van democratische waarden.

We pretenderen niet de antwoorden te hebben, maar gaan juist de zoektocht aan en zetten deze op scherp.

- Hiske Arts, projectleider

Onderdelen

Bezoekers aan de fabriek krijgen een rondleiding van de directeur. Zodra de directeur vertrokken is, worden ze door een fabrieksarbeider met gewetensbezwaren aan de arm getrokken. Hij wil het bestaan van de fabriek aan de kaak stellen, en vraagt de bezoekers om als undercoverarbeider mee te werken in de fabriek. Door het doen van opdrachten krijgen ze een kijkje in de keuken en ontrafelen gaandeweg de geheimen van de angstfabriek.

Met lokale partner onderzoeken we vervolgens in een verdiepend randprogramma concrete vraagstukken rondom maatschappelijke angsten, en de relatie tot onze democratische rechtstaat. Telkens vanuit een ander perspectief, passend bij de focus en expertise van de partner. Denk hierbij aan prikkelende podcasts, vernieuwende journalistieke bijdragen en verdiepende onderwijsprogramma’s.

 

Waar is de Angstfabriek te bezoeken?

De Angstfabriek opent in april 2019 voor drie maanden haar deuren in Utrecht. Met Studium Generale en TivoliVredenburg zetten we een inhoudelijke programmering op. Daarna verhuist de Angstfabriek naar Eindhoven, waar zij een nieuw plekje bij het Parktheater Eindhoven krijgt. Tot slot bouwen we de Angstfabriek in Den Haag op. Daar werken we samen met Humanity House en COMM, het nieuwe museum voor communicatie.

Hiske Arts

Projectleider

Hiske kan je alles vertellen over de Angstfabriek. 
Neem contact op met Hiske als je meer wil weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten