Nu te boeken, doe mee!
Naar overzicht

Installaties, Onderwijs

De Angstfabriek

In een wereld waarin wij ons in ons gedrag, beleid, keuzes en stemgedrag deels laten bepalen door onze angsten, is angst handelswaar geworden. Wie de knop bezit waarmee angst bewerkstelligd, bezworen of gemanipuleerd kan worden, heeft duidelijk goud in handen. Gelukkig bezit niemand deze knop. Of toch wel?

 

 

Korte omschrijving

Stel dat er één plek zou zijn waar al onze angsten worden gemaakt. Hoe zou zo’n plek eruitzien? Hoe worden alarmerende krantenkoppen, rampscenario’s en suggestieve nieuwsberichten geproduceerd? Hoe worden ze professioneel getest, uitgerold en geoptimaliseerd? En wie profiteert hiervan?

De Angstfabriek is een gedachte-experiment en confronteert bezoekers met hoe we gegijzeld worden door maatschappelijke angst en wie hiervan de grootste slachtoffers zijn, maar ook hoe we hier weerstand tegen kunnen bieden en onszelf kunnen wapenen tégen angst.

Meer informatie ontvangen over de Angstfabriek? Mail of bel Hiske Arts.

Achter de schermen

Samen met een team vol creatieven bouwen we momenteel aan de Angstfabriek. Ons team bestaat uit: Escape room developers Tristan Hupe-Guimarães en Pim Schachtschabel van Sherlocked, theatermakers Davy Pieters en Nastaran Razawi Khorasani van het Kobe collectief, en decorbouwer Ronald Sponselee.

Impact

Op individueel niveau durven bezoekers onze angstcultuur in de ogen te kijken en leren mensen angstcommunicatie herkennen. Zo worden ze kritische mediaconsumenten die hun eigen rol herkennen bij de verspreiding van angsten en waakzaam zijn wanneer deze angsten leiden tot (dreiging van) inperking van burgerrechten.

Op maatschappelijk niveau wakkert de Angstfabriek een gesprek aan over de maatregelen die we in naam van onze veiligheid nemen, waarmee de Angstfabriek bijdraagt aan kritisch burgerschap, vreedzaam samenleven en het in stand houden van democratische waarden.

We pretenderen niet de antwoorden te hebben, maar gaan juist de zoektocht aan en zetten deze op scherp.

- Hiske Arts, projectleider

Onderdelen

Bezoekers aan de fabriek krijgen een rondleiding van de directeur. Zodra de directeur vertrokken is, worden ze door een klokkenluider met gewetensbezwaren aan de arm getrokken. Hij wil het bestaan van de fabriek aan de kaak stellen, en vraagt de bezoekers om als undercoverarbeider mee te werken in de fabriek. Door het doen van opdrachten krijgen ze een kijkje in de keuken en ontrafelen gaandeweg de geheimen van de angstfabriek.

Met lokale partners onderzoeken we vervolgens in een verdiepend randprogramma concrete vraagstukken rondom maatschappelijke angsten, en de relatie tot onze democratische rechtstaat. Telkens vanuit een ander perspectief, passend bij de focus en expertise van de partner. Denk hierbij aan prikkelende podcasts, vernieuwende journalistieke bijdragen en verdiepende onderwijsprogramma’s.

Neem een kijkje op www.angstfabriek.nl voor meer informatie en tickets. Heb jij een CJP pas, U-pas of ben je WAP-lid dan koop je een ticket met korting.

 

Waar is de Angstfabriek te bezoeken?

De fabriek opent haar deuren op het Berlijnplein in Utrecht (12 april t/m 13 juli). Daarna verhuist de fabriek naar het Ketelhuisplein in Eindhoven (23 aug t/m 3 nov) en Den Haag (11 nov t/m 31 jan).

Wil jij de Angstfabriek bezoeken met je school of organisatie? Vul dit formulier in en wij nemen snel contact met je op! Je kunt ons ook bellen op 030 271 4956, vraag dan naar Hiske of Michael.

Wil je een kijke achter de schermen? Volg dan de Instagram-pagina van de Angstfabriek of volg onze trotse directeur Max van Doem op Twitter.

Ken jij nog leuke mensen, organisaties en scholen die de Angstfabriek moeten ervaren? Laat het ons weten!

- Chanu Autar, communicatiemedewerker

Hiske Arts

Projectleider

Hiske kan je alles vertellen over de Angstfabriek. Neem contact op met Hiske als je meer wil weten.

Of bekijk de rest van ons team

Soortgelijke projecten