Pesten neemt af

Volgens minister Arie Slob laat de Monitor sociale veiligheid zien dat pesten afneemt. Komt dat doordat jongeren elkaar vaker verdedigen? Onze data laat zien dat jongeren in een pestsituatie massaal de rol van verdediger kiezen. Wie zou jij zijn?

Monitor sociale veiligheid

Tussen 2014 en 2016 was een daling te zien in het aandeel leerlingen binnen het voortgezet (speciaal) onderwijs (v(s)o) dat slachtoffer was van pesten en deze daling zet zich in 2018 voort. In 2018 geeft 5% van de leerlingen aan gepest te zijn, ten opzichte van 11% in 2014 en 8% in 2016. Omdat er sprake is van drie meetmomenten waartussen een daling te zien is in het percentage leerlingen dat gepest wordt, kunnen we hier spreken van een significante trend, aldus de Monitor sociale veiligheid.

10.000 jongeren

In het kader van de Week tegen pesten speelden in september meer dan 10.000 jongeren onze dilemmagame Mikpunt, onderdeel van ons project VRIEND&VIJAND in de klas. De door ons verzamelde data laat zien dat jongeren massaal de rol van verdediger kiezen! (zie onder)

schoolplein

Over de dilemmagame

In Mikpunt worden leerlingen geconfronteerd met een video waarin een jongen wordt gepest met zijn vermeende homoseksualiteit. Op hun telefoon maken ze keuzes: komen ze voor hem op? Bieden ze troost achteraf? Lachen ze mee, of doen ze niks? Welke rol zouden ze aannemen, en wat betekent niks doen (de rol van de stille meerderheid) precies? Kun je eigenlijk wel niks doen, in een pestsituatie?

V&V in de klas

Meer informatie of vragen?

Lees hier hoe wij denken over pesten en hoe we pesten benaderen, bijvoorbeeld binnenVRIEND&VIJAND in de klas.

Voor meer informatie over het project, neem contact op met projectleider Anouck Wolf.