Kirsten Bedner

Onderzoeksstagiaire

Naar overzicht

Als je lacht ben je in staat meer dan één kant van de zaak te zien. Dan ben je aan het nuanceren en dus uit de gevarenzone. Wie lacht geeft zich over.

Als kersvers afgestudeerd antropoloog is mijn wereld in vier jaar behoorlijk op z’n kop gezet. Tijdens m’n studie betrapte ik mezelf op vooroordelen en aannames, leerde ik dat hetgeen voor mij normaal is voor iemand anders totaal onlogisch kan zijn en kreeg ik telkens te horen dat de wereld veel complexer is dan ik dacht.

Na frustrerende eerste maanden, waarin wij eerstejaarsstudenten nog verwoed opzoek waren naar ja/nee-antwoorden, begon ik te accepteren dat de wereld gelaagd, complex en oneindig divers is. En is dat niet juist waarom het zo leuk is om te leven? Voor mij is diversiteit iets prachtigs dat de wereld gekleurd, boeiend en bruisend maakt. Maar ja (en daar komt die gelaagdheid weer aanzetten), aan de andere kant kan ‘anders zijn’ ook eng, raar en ingewikkeld zijn…

Gelukkig voor mij bestaan er organisaties als Critical Mass, die in mijn ogen met goede moed mensen een stukje dichter bij elkaar proberen te brengen. Met VRIEND&VIJAND wil ik bijdragen aan het creëren van een veilige omgeving voor alle leerlingen, waarin zij durven om divers te zijn. Een omgeving waarin zij kunnen ontdekken dat hetgeen voor hen normaal is, voor iemand anders totaal onlogisch kan zijn. En een omgeving waarin zij inzien dat dat oké is, zolang we open blijven staan naar verschil. Misschien is het hier gepast om Ruth Benedict, een invloedrijke antropologe, te parafraseren: the purpose of Critical Mass is to make the world safe from human differences.

De favoriete projecten van Kirsten