Docenten Maatschappij Cursusavond

Elk jaar organiseren ProDemos en de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) de Docentendag Maatschappijleer. Op deze conferentie kunnen docenten maatschappijleer en burgerschap workshops volgen en vakgenoten ontmoeten.

In het teken van deze dag verzorgt Critical Mass de workshop ‘Ingrijpen: ja of nee?’. Wat is jouw verantwoordelijkheid als iemand in jouw klas een heftige uitspraak doet over bijvoorbeeld moslims, homoseksuelen, vluchtelingen of andere gevoelige maatschappelijke onderwerpen? Hoe blijf je weg bij wij-zij-gesprekken? We onderzoeken manieren waarop je kan ingrijpen en tegelijkertijd in verbinding blijft, ook in moeilijke situaties.

Dit doen we door het spelen van een interactieve online dilemmagame waarin je ervaart hoe snel een simpele discussie door stereotyperende en racistische opmerkingen uit de hand kan lopen. En hoe snel een polariserend gesprek kan ontstaan. Je reflecteert in deze workshop op je eigen handelen en leert wat nodig is om in te grijpen.

De docenendag 2020 vindt plaats op vrijdag 14 februari a.s. in Den Haag, de avond ervoor, op donderdag 13 februari, kun je ook deelnemen aan de docentenavond.

Inschrijven voor de docentendag kan via de website van ProDemos, door te klikken op deze link. Je leest hier ook meer over het volledige programma en de exacte locatie.