Creatieve werkvorm in de klas

Ervaar jij onrust in de klas na alle wisselende maatregelen? Kom erachter wat er speelt in jouw klas met deze activerende werkvorm.

Nu de scholen weer van start zijn gegaan na een roerige periode met veel wisselende maatregelen en een lange periode van thuisonderwijs geven docenten aan dat: ‘Hoe ga je met elkaar om op school?’ een beetje is weggezakt. Leerlingen moeten weer wennen aan de drukte om hen heen en zijn soms vergeten hoe je respectvol met elkaar omgaat. Het communiceren verloopt lastiger en er zijn kortere lontjes. Deze activerende werkvorm is een mooie tool zijn om gesprekken op een laagdrempelige manier op tafel te krijgen en om ervaringen te delen over wat er speelt.

gratis Activerende werkvorm

Om docenten in deze tijd te ondersteunen bieden we een gratis activerende werkvorm aan om het groepsgevoel in de klas te versterken.

De werkvorm die we ter beschikking stellen geeft je als docent inzicht in wat goed gaat en wat minder goed gaat in de klas. Je kunt zelf het onderwerp kiezen en deze bijvoorbeeld toespitsen op de sfeer in de klas, of hoe het is om weer fysiek aanwezig te zijn. Je haalt op een veilige manier op wat er speelt in jouw klas rondom een bepaald thema. Dit kun je gebruiken als een gespreksstarter en het ondersteunt bij het afspreken van gedeelde omgangsvormen. Je krijgt op een laagdrempelige manier inzicht op verschillende perspectieven binnen jouw klas.

De werkvorm is geschikt voor alle niveaus en leerjaren van VO- en mbo scholen en bestaat uit twee onderdelen:

  1. De rode en de groene doos (les 1)
  2. Gesprek aan de hand van stellingen (les 2)

Enthousiast geworden? Download de activerende werkvorm hier.

gratis werkvorm

meer creatieve werkvormen als gespreksstarters

Bij Critical Mass zetten we al jarenlang multimediale en creatieve werkvormen in binnen onze projecten onder andere binnen het onderwijs om het gesprek aan te gaan over moeilijke thema’s.  Met creatieve werkvormen activeer je leerlingen om te ventileren over hun ervaringen en leren zij elkaar op een nieuwe manier kennen. Door middel van onze interactieve online dilemmagames van o.a. VRIEND&VIJAND in de klas en Verhaal van een vluchteling ervaren leerlingen gezamenlijk een maatschappelijk of sociaal probleem. Hiermee brengen we diepgaande gesprekken op gang en werk je samen aan het versterken van het empathisch vermogen en sociale omgangsnormen.