Blijf het gesprek aangaan

Echte verandering begint pas wanneer je je uitspreekt. Wanneer je je nek uitsteekt en het gesprek aangaat met je vrienden, huisgenoten, ouders en collega’s. Met de docent op school en met je leidinggevende. Daarom delen we graag twee boeken die jou hiertoe kunnen inspireren.

Decennia lang hebben zogenoemde “bezorgde burgers” het debat over migratie, integratie en onze diverse samenleving bepaald. Nu is het de beurt aan LHBTI+’ers, moslims en mensen van kleur, die uitsluiting en sociale ongelijkheid pijnlijk blootleggen, aldus Tofik Dibi, die vorige week zijn nieuwste boek ‘Het monster van wokeness’ presenteerde.

Dit stuit op weerstand, verzet en soms zelfs op geweld. Online en in de media waren we dit al wel gewend, tegenwoordig voegen we de rechtbank als nieuwste frontlinie toe.

Dat deze stemmen steeds vaker en luider van zich laten horen, bleek eerder dit jaar al uit de vele drukbezochte Black Lives Matter-demonstraties. Wie nu nog racisme in Nederland ontkent, wil gewoonweg niet luisteren en leren. Toch begint bij die weerstand nou juist het noodzakelijke gesprek dat we met elkaar móeten voeren.

Om sociale ongelijkheid tegen te gaan, is het belangrijk om te onderzoeken wie je bent en je eigen positie binnen deze systemen en debatten kritisch te bevragen. En vooral: om je eigen reflexen te onderzoeken, als individu en als samenleving.

Echte verandering begint pas wanneer je je uitspreekt. Wanneer je je nek uitsteekt en het gesprek aangaat met je vrienden, huisgenoten, ouders en collega’s. Met de docent op school en met je leidinggevende.

Hier is moed voor nodig. Zoals de vrouwen van Dipsaus en Lilith Magazine met hun kritische journalistiek. En zoals Tofik Dibi met zijn docu’s en boeken. We delen daarom graag de volgende twee, recent uitgekomen boeken. Wij wensen iedereen veel kennis en leesplezier.

DE GOEDE IMMIGRANT

Eerste, tweede en derde generatie blijven met dezelfde vragen worstelen: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen, en is dat ook wat je echt wil? Mag je kritiek op je nieuwe vaderland hebben? Mag je het debat bepalen?  De mensen over wie vaak wordt gedebatteerd en gesproken, komen nu zelf aan het woord – op hun manier, in hun eigen stijl, en in hun eigen taal. Ze laten je ongefilterd en ongezouten zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie de realiteit van ‘de Ander’ te moeten leven.

Kijk hier voor meer informatie.

HET MONSTER VAN WOKENESS

Met een Twitteraccount én temperament bindt de woke Kawtar online de strijd aan tegen ongelijkheid. Binnen een mum van tijd groeit ze uit tot Nederlands meest invloedrijke activist. De prijs die ze daarvoor moet betalen ziet ze echter niet aankomen.

Kijk hier voor meer informatie.